Sat-Okh (w narzeczu Indian z plemienia Shawnee - Długie Pióro) właśc. Stanisław Supłatowicz (ur. 15 kwietnia 1920 w Kanadzie - zm. 3 lipca 2003 w Gdańsku) - żołnierz AK, pisarz.
Urodził się w dorzeczu rzeki Mackenzie. Jest synem Polki uciekinierki z Syberi Stanisławy Supłatowicz oraz Wysokiego Orła - Indianina wodza plemienia Shawnee. Wychowywał się wśród Indian do 1936. W 1937 przybył do Polski i przyjął nazwisko i imię matki.
W 1940 został aresztowany przez Gestapo i skierowany do obozu koncentracyjnego w Auschwitz. W czasie transportu do obozu wyskoczył z wagonu bydlęcego i uciekł. Został żołnierzem Armii Krajowej (pseud. Kozak). Za męstwo w walce odznaczony Krzyżem Walecznych.
Po wojnie 1945 został za przynależność do AK został aresztowany i uwięziony. Po uwolnieniu przez wiele lat pływał jako marynarz na statkach Polskich Linii Oceanicznych. Osiadł na stałe w Gdańsku.
W 1958 zaczął pisać książki odnoszące się do swojej indiańskiej przeszłości. Jego książki są przetłumaczone na wiele języków świata. Aktywnie działał w "Ruchu na Rzecz Indian w Polsce".

Bibliografia

  • "Ziemia słonych skał" (1958)
  • "Biały mustang" (1959)
  • "Dorogi schodjatsja" (w jęz. ros., wspólnie z Antoniną Leonidovną Rasulovą) (1973)
  • "Powstanie człowieka" (1981)
  • "Fort nad Athabaską" (wspólnie z Yácta-Oya) (1985)
  • "Głos prerii" (1990)
  • "Tajemnica Rzeki Bobrów" (1996)
  • "Serce Chippewaya" (1999)
  • "Walczący Lenapa" (2001)
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.