Ślepowron
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:brodzące
Rodzina:czaplowate
Gatunek:ślepowron
Podgatunki:N. nycticorax nycticorax
N. nycticorax hoactli
N. nycticorax obscurus
N. nycticorax falklandicus
Nazwa systematyczna gatunku
Nycticorax nycticorax

Ślepowron (Nycticorax nycticorax L.) - duży ptak brodzący z rodziny czaplowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:
Cechy gatunku
Głowa, szyja i spód białe, na głowie czarna czapeczka. Czarny również grzbiet, skrzydła, pokrywa nadogonowa i ogon szara. Z głowy wyrastają dwa długie białe pióra. U N. n. hoactli czapka dochodzi niemal do oka, a nogi w okresie godowym mają kolor łososiowy. N. n. falklandicus występuje w dwóch odmianach barwnych - jaśniejszej, która jest podobna do N. n. nycticorax a N. n. obscurus jest najciemniejszy, największy o czarnobrązowym spodzie ciała.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 60 - 70 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 105 -110 cm
waga ok. 400 - 800 g
Biotop
Zabagnione brzegi zbiorników wody, zarówno słodkiej i słonej.
Gniazdo
Konstrukcja o średnicy 30 - 40 cm, na krzewie lub drzewie. Tworzy kolonie.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden, rzadziej dwa lęgi, składając w różnych porach roku 3 do 6 jaj.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 20 do 22 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 3 - 4 tygodniach. Dojrzałość osiągają po 2 - 3 latach.
Pożywienie
Zwierzęta wodne, poluje głównie nocą.
Ochrona
Gatunek chroniony.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.