Czytaj więcej"/> Drukuj
Bar mleczny - polski rodzaj baru szybkiej obsługi, powstały w okresie PRL. Podobny w działaniu do dzisiejszych barów McDonald's, ale oparty na tradycyjnej kuchni. Nazwa pochodzi od przewagi dań mlecznych.
W przeciwieństwie do przeważających współcześnie barów szybkiej obsługi na wzór zachodnich "snacków", bary mleczne charakteryzują niskie ceny dań. Mimo przekształceń gospodarczych i politycznych pewna liczba barów mlecznych istnieje do dziś.
Działają one z pomocą miasta, które oferuje np. bezpłatny lokal, prąd i gaz, "aby się biedni mieli gdzie najeść". Wynikające z tego śmiesznie niskie ceny powodują czasem podejrzenia i donosy ze strony "prawomyślnych" obywateli, wnioskujących że są świadkami oszustwa...
Większość nie zlikwidowanych barów przekształciła się jednak w zwykłe mini-restauracyjki, często po mocnym obcięciu powierzchni, które jednak pozostają niepodobne do lokali zachodnich: starszawa obsługa, brak kelnerów, brak specyficznego wizerunku firmy.
Rola jaką bary mleczne pełniły w świadomości Polaków jest podobna do tej jaką w świadomości Amerykanów pełniły bary typu Automat.
Materiał wydrukowany z portalu zgapa.pl dnia 2021-05-15 12:26:16