Trzcina cukrowa
Systematyka
Klasa:jednoliścienne
Rząd:trawowce
Rodzina: trawy
Rodzaj: trzcina
Gatunek: trzcina cukrowa
Nazwa systematyczna
Saccharum officinarum
Trzcina cukrowa (Saccharum officinarum) - roślina wieloletnia należąca do rodziny traw.
Łodyga
Wysokość do 6 m
Uprawa
Najważniejszym producentem cukru jest Brazylia. Głównym źródłem cukru w gospodarce światowej jest trzcina cukrowa, z której produkuje się cukier trzcinowy. W strefie umiarkowanej z konieczności zastępowana jest przez buraka cukrowego, z którego powstaje cukier buraczany.
Wymagania
Uprawiana w ciepłym i wilgotnym klimacie.
Zastosowanie
Surowiec do wyrobu cukru spożywczego i alkoholu. W Brazylii większą część trzciny przeznacza się na produkcję etanolu. Na Kubie produkuje się z niej także rum. Trzcina może być również surowcem w przemyśle papierniczym i farmaceutycznym.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.