Sex Pistols - brytyjska grupa punk rockowa działała w latach 1975-1978. Choć istniała zaledwie dwa lata, przeszła do historii jako jedna z najbardziej wpływowych grup rockowych w historii tego gatunku. Muzyka grupy ekstremalnie hałaśliwa, prosta w swej strukturze i niedbała w wykonaniu (zasadniczo ze względu na nikłe umiejętności techniczne instrumentalistów) zdefiniowała gatunek punk rocka, a sam zespół punk jako zjawisko kulturowe.
Grupa nagrała kilka albumów, z których pochodzi kilka przebojów. Do najważniejszych z nich należy Anarchy in the U.K., który stał się hymnem pokolenia punk. Podczas Srebrnego Jubileuszu królowej Elżbiety II zespół nagrał obrazoburczą piosenkę o tym samym tytule, co hymn Wielkiej Brytanii: God Save the Queen. Refren piosenki powtarza frazę No future for me, no future for you - (nie ma przyszłości dla mnie, nie ma przyszłości dla ciebie). Wokalista grupy i autor tekstu Johnny Rotten, zapytany w dwadzieścia lat później w telewizyjnym wywiadzie, którego udzielał w swojej luksusowej rezydencji, jak należy interpretować jego tekst wobec luksusu, jakim się otacza, odpowiedział, że jego słowa zostały źle zinterpretowane. Twierdził, że chodziło mu o to, że tej przyszłości nie będzie, jeśli zainteresowany nie weźmie jej w swoje ręce.
Zamierzał odtworzyć ją na statku na Tamizie, przepływając przed Pałacem Westminsterskim, jednak do tego nie doszło, ponieważ zespół został aresztowany przez policję.
W dwadzieścia lat po pierwszym, krótkim okresie działaności zespołu nastąpił jego powrót. Muzyka zespołu trafiła jednak w próżnię. Trasa koncertowa cieszyła się zaledwie średnim zainteresowaniem.

Skład

Dyskografia

1977 Never Mind the Bollocks Here's the Sex Pistols
1979 The Great Rock & Roll Swindle
1980 Flogging a Dead Horse
1990 Live at Chelmsford Top Security Prison
1992 Live
1993 Great Rock & Roll Swindle [1]
1996 Chaos
1996 Alive
1996 Filthy Lucre Live
1996 Pretty Vacant Live
1997 Live at Winterland 1978
1999 76 Club [2]
2001 76 Club CD [3]
2002 Sham Pistols Gig [4]
2002 Live in Chelmsford Prison Sanctuary
2002 The Live Collection

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.