The Ramones - amerykańska grupa punk rockowa. Grupa zastała założona jako kwartet w 1974 przez czterech przyjaciół Jeffrey Hyman (Joey Ramone), John Cummings (Johnny Ramone), Glen Colvin (Dee Dee Ramone) i Tommy Erdelyi (Tommy Ramone). Wszyscy przyjęli nazwisko Ramone. Podaje się, że Paul McCartney używał tego nazwiska w podróży, aby zachować incognito w szczytowym okresie Beatlemanii. Choć w późniejszym czasie nastąpiły zmiany personalne to kolejni muzycy przybierali to samo nazwisko. The Ramones uważa się za pierwszą grupę punkrockową, choć powstała ona zanim sam ruch się wykrystalizował. Muzyka grupy była reakcją na coraz to bardziej wyrafinowany i odchodzący od popowych korzeni hard rock i progresywny rock. The Ramones, których można zaliczyć do rock and roll revival, sprowadziło muzykę do korzeni. Proste parzyste rytmy, czteroakordowy schemat harmoniczny, proste wpadające w ucho melodie połączono z niezwykłą energia wykonawczą. Niezwykle dynamicznie i głośno grająca perkusja, gitara basowa grającą szybkie nuty, krótkie i proste riffy gitarowe (tzw. liks) i ekspresyjny, nieco bełkotliwy śpiew, były typowymi cechami muzyki zespołu. Dołączyć do tego należy proste i bezpretensjonalne teksty piosenek, przemawiające do słabiej wykształconej młodzieży. Grupa The Ramones obok wydawania płyt intensywnie koncertowała. W okresie swej dwudziestodwuletniej działalności dała rekordową liczbę 2263 koncertów. Koncerty grupy, dawane zwykle w niewielkich salach i klubach, były zaprzeczeniem typowych dla rocka stadionowego rozmachu. Brak multimedialnych elementów, grupa kompensowała autentycznym kontaktem z publicznością. Grupa Ramones wywarła olbrzymi wpływ na następne pokolenia muzyków rockowych. Muzyka, choć nie zaliczana do gatunku heavy metal, przyczyniła się do rozwoju stylu speed metal. Do największych przebojów grupy należą Blitzkrieg Bop, Glad to See You Go, Sheena Is a Punk Rocker, Rockaway Beach, I Wanna Be Sedated, Rock'n'Roll High School, Do You Remember Rock'n'Roll Radio i wiele innych.
Mimo, że należeli do protoplastów punk-rocka, uważanego za anarchizujący gatunek muzyki, ich gitarzysta Johnny oraz basista Dee Dee przyznawali się do sympatii dla Republikanów, a Johnny zaangażowany był np. we współpracę z NRA (największe w USA stowarzyszenie posiadaczy broni palnej).
Trzech członków zespołu już nie żyje:
  • Joey Ramone zmarł na raka (chłoniak) 15 kwietnia 2001 r.
  • Dee Dee Ramone 5 czerwca 2002 r. prawdopodobnie z powodu przedawkowania narkotyków
  • Johnny Ramone 15 września 2004 r. na raka prostaty
W 2001 piosenka "Blitzkrieg Bop" z ich debiutanckiego albumu została dodana do gry komputerowej Tony Hawk's Pro Skater 3.
W 2002 grupa Ramones została wprowadzony do Rock and Roll Hall of Fame.
W grupie wystepowali: Dyskografia zespołu The Ramones:
  • The Ramones, 1976 debiutancki album
    • "Blitzkrieg Bop", 1975 singel
    • "53rd & 3rd", 1976 singel
    • "Judy Is Punk", 1976 singel
    • "Beat On The Brat", 1977 singel
  • Leave Home, 1977 album
  • Rocket to Russia, 1977 album
    • "Sheena is a Punk Rocker", 1977 singel
  • Road to Ruin, 1978 album
    • "I Wanna Be Sedated", 1978 singel
    • "I'm Against It", 1978 singel
    • "Don't Come Close", 1979 singel
    • "Needles And Pins", 1979 singel
  • End Of The Century, 1979 album
    • "Rock & Roll High School", 1979 singel
    • "Baby, I Love You", 1980 singel
    • "I'm Affected", 1980 singel
    • "Danny Says", 1980
    • "Chinese Rock", 1980 singel
  • Pleasant Dreams, 1981 album
    • "We Want The Airwaves", 1981 singel
    • "The KKK Took My Baby Away", 1981 singel
    • "She's A Sensation", 1981 singel
    • "It's Not My Place (In The 9 To 5 World)", 1982 singel
  • Subterranean Jungle, 1983 album
  • Too Tough To Die, 1984 album
  • Animal Boy, 1986 album
  • Halfway To Sanity, 1987 album
    • "Bop 'Til You Drop", 1987 singel
    • "I Wanna Live", 1988 singel
  • Ramones Mania (The Best Of 1975-1988), 1988 kompilacja
  • Brain Drain, 1989 album
    • "Pet Sematary", 1989 singel
    • "I Believe In Miracles", 1989 singel
    • "Can't Get You (Outta My Mind)", 1989 singel
    • "Merry Christmas (I Don't Want To Fight Tonight)", 1990 singel
  • Loco Live, 1991 album live
  • Mondo Bizarro, 1992 album
  • Acid Eaters, 1993 album
  • Adios Amigos, 1995 album
  • Greatest Hits Live, 1996 album live
  • The Anthology (The Best Of 1975-1996), 1999 kompilacja
  • Their Toughest Hits (The Best Of 1975-1996), 2002 kompilacja
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.