Sucha wierzchołkowa zgnilizna owoców pomidora - nieinfekcyjna choroba roślinna występująca głównie w uprawie szklarniowej na skutek niedoboru wapnia w glebie czego przyczyną jest zakłócenie równowagi między składnikami pokarmowymi w glebie. Magnez i potas obecne w glebie oraz nadmierna wilgotność gleby utrudniają pobieranie wapnia przez rośliny.
Objawy : na owocach pomidora przez cały okres wegetacji pojawiają się brązowe plamy, które biorą swój początek na wierzchołkach owoców, bardzo szybko się powiększają obejmując coraz większą powierzchnię. W miejscu plamy tkanka się zapada. Widoczna jest wyraźna różnicę między chorą i zdrową tkanką.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.