Sowa uralska
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:sowy
Rodzina:puszczykowate
Gatunek:sowa uralska
Nazwa systematyczna gatunku
Strix uralensis

Sowa uralska (puszczyk uralski) (Strix uralensis) - duży ptak drapieżny z rodziny puszczykowatych, zamieszkujący pas tajgi od Półwyspu Skandynawskiego po Pacyfik, południowa granica zasięgu przebiega przez lasy Mazur. Izolowane populacje w Karpatach i Alpach.
Cechy gatunku
W upierzeniu brak dymorfizmu płciowego, lecz samice znacznie większe od samców. Szlara w kształcie koła, tworzące ją pióra z czarnymi stosinami i szarymi promieniami. Pióra pokrywające głowę, piersi i brzuch posiadają środkową część w barwie szarobrązowej, na brzegach przechodzących w jasnobrązowe lub białe. Na grzbiecie ciemne plamy są bardziej podłużne, większe i ciemniejsze. Lotki i sterówki w szerokie, poprzeczne pasy barwy szarej i jasnobrązowej.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 59cm - 65cm
rozpiętość skrzydeł 100cm - 200cm
waga ok. 600g - 1280g.
Biotop
Tajga, starodrzewia iglaste i rzadziej mieszane.
Gniazdo
W dużej dziupli lub opuszczonym gnieździe sokołowych. Gniazdo zakłada w głębi kompleksu leśnego.
Jaja
Wyprowadza jeden lęg w roku, składając w lutym - maju 3 do 4 jaj.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 27 - 29 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 34 dniach.
Pożywienie
Leśne gryzonie i drobne oraz średnie ptaki.
Ochrona
Gatunek objęty ochroną.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.