Pingwiny
Systematyka
Gromadaptaki
PodgromadaNeornithes
Nadrządpaleognatyczne
Rząd:pingwiny
Nazwa systematyczna
Sphenisciformes

Pingwiny (Sphenisciformes) - rząd ptaków z podgromady ptaków nowoczesnych Neornithes. Obejmuje gatunki morskie, na lądzie pojawiają się jedynie w strefie brzegowej, zamieszkujące zimne morza półkuli południowej (ich odpowiednikiem na półkuli północnej są alkowate). Najliczniejsze wokół Antarktydy i sąsiednich wysp, najwięcej gatunków w pobliżu Nowej Zelandii, najdalej na północ (na równiku) na Galapagos gnieździ się pingwin równikowy. Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:
  • długość od 30cm do 122cm
  • dzioby zróżnicowane
  • silnie przesunięte ku tyłowi mocne nogi
  • 3 przednie palce spięte błoną pławną
  • krótki, sztywny ogon, pełniący z nogami funkcję steru
  • wąskie skrzydła pełniące funkcję płetw napędowych
  • nielotne
  • łuskowate pióra
  • brak apteriów
  • brzuch biały, grzbiet i głowa ciemna (czarna, granatowa, szara)
  • często na głowie czub
  • na lądzie chodzą w postawie wyprostowanej, bądź ślizgają się na brzuchu, odpychając się nogami
  • w wodzie prędkość ponad 20km/h
  • monogamiczne
  • kolonijne (największe liczą do miliona osobników)
  • gniazdo na nieosłoniętym terenie, w szczelinie bądź norze
  • gniazdo zbudowane z kamieni lub części zielonych roślin
  • składają 2 jaja (pingwin królewski i pingwin cesarski jedno)
  • wysiadywanie jaja na stopach pod fałdem tłuszczowym brzucha
  • podczas wysiadywania nieodżywiają się (nawet do kilku miesięcy)
Odżywiają się pokarmem zwierzęcym: rybami, głowonaogami i skorupiakami, które zdobywają w morzu.
Do rzędu należy jedna rodzina Spheniscidae, obejmująca 6 rodzajów obejmujących 16 gatunków
  • Rodzaj Aptenodytes
    • pingwin królewski (Aptenodytes patagonica)
    • pingwin cesarski (Aptenodytes forsteri)
  • Rodzaj Pygoscelis
  • Rodzaj Eudyptes
  • Rodzaj Megadyptes
    • pingwin żółtooki (Megadyptes antipodes)
  • Rodzaj Eudyptula
  • Rodzaj Spheniscus
    • pingwin toniec (Spheniscus demersus)
    • pingwin magellański (Spheniscus magellanicus)
    • pingwin Humboldta (Spheniscus humboldti)
    • pingwin równikowy (Spheniscus mendiculus)
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.