Pingwin_Adeli -
Pingwin Adeli, pingwin białooki (Pygoscelis adeliae) - ptak z rodziny pingwinów, nielot, pływający i nurkujący.
Wraz z pingwinem cesarskim należy do 2 gatunków, które zamieszkują kontynent Antarktydy. Został nazwany od imienia żony francuskiego odkrywcy Dumonta d'Urville'a.
Gdzie mieszka?
Pingwiny Adeli gniazdują na skalistych wybrzeżach wolnych od lodu lub w głębi lądu, u stóp skał lodowych na morzach dookoła Antarktydy. Mają swoje miejsce gniazdowania, które położone jest ok. 100km od morza.
Jak wygląda?
Ma około od 60 do 75cm wysokości. Jest czarny z białym brzuchem i dolną stroną skrzydeł. Nogi ma różowoszare, a oczy są czarne z białym pierścieniem dookoła. Waży około 5kg.
Czym sie zywi?
Zywi się głównie krylami oraz innymi skorupiakami, rybami i głowonogami, żerujac w pobliżu wybrzeży. Zdobycz chwyta pod wodą, nurkując do głębokości 20m.
Co z potomstwem?
Rozród pingwina Adeli odbywa się wiosną. Gniazduje on w niewielkich zagłębieniach wyłożonych kamyczkami. Składa dwa jaja, które samiec i samica na zmiane wysiadują przez 30-43 dni. Pisklęta przechodzą do "żłobka" w 16-19 dniu, a pierzą się po 50-56 dniach.
Kilka ciekawostek
Gdy pingwiny te biegną lub ślizgają się na brzuchu, poruszają się szybciej niż człowiek. Nie są zagrożone wyginięciem, chociaż w pobliżu baz naukowych ich cykl rozwojowy bywa zakłócany.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.