Orzeł przedni
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:sokołowe
Rodzina:jastrzębiowate
Gatunek:orzeł przedni
Podatunki:A. chrysaëtos chrysaëtos
A. chrysaëtos canadensis
A. chrysaëtos homeryi
A. chrysaëtos japonica
A. chrysaëtos daphanea
A. chrysaëtos kamtschatica
Nazwa systematyczna gatunku
Aquila chrysaëtos

Orzeł przedni (Aquila chrysaëtos L.) - duży ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:
Cechy gatunku
Samica znacznie większa, ale obie płcie ubarwione identycznie. Grzbiet brunatny, głowa i kark jaśniejsze o złotawym odcieniu. Spód jaśniejszy. Lotki i końce sterówek czarne, nasada ogona szara. Dziób czarny, nogi żółte.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 80 - 90 cm
rozpiętość skrzydeł 195 - 220 cm
waga ok. 2,8 - 4,5 kg
Biotop
Lasy i góry, unika człowieka. Młodociane osobniki koczują.
Gniazdo
Na półce skalnej lub w koronie wysokiego drzewa.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając dwa jaja w marcu lub kwietniu.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są okres około 42 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po niemal 3 miesiącach.
Pożywienie
średniej wielkości ssaki, ptaki i świeża padlina.
Ochrona
Ochronie podlegają zarówno ptaki, jak i ich gniazda w promieniu 500 m

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.