Polska nazwa gatunku
Orlik_krzykliwy -
Systematyka'
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:sokołowe
Rodzina:jastrzębiowate
Gatunek:orlik krzykliwy
Nazwa systematyczna gatunku
Aquila pomarina

Orlik krzykliwy (Aquila pomarina Brehm) - duży, wędrowny ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący wschodnią i południową Europę, Azji Mniejszej i na Subkontynencie Indyjskim. Europejskie ptaki zimują w Afryce. Przeloty w kwietniu i wrześniu - październiku.
Cechy gatunku
Ciemny, matowy z szarym odcieniem. Potylica ibarki jaśniejsze. Dziób ciemny, palce żółte. Podobny do orła przedniego, lecz wiele mniejszy, zbliżony wielkością do myszołowa. Lotki pierwszego rzędu palczasto rozłożone, w locie widoczne białe nasady lotek.
Wymiary średnie
dł. ciała 61-66 cm
rozpiętość skrzydeł 177cm
waga do 1600g
Biotop
zwarte,stare i rozległe lasy,przeważnie mieszane w pobliżu pól uprawnych, łąk i pastwisk, na obszarach obfitujących w tereny podmokłe i jeziora.
Gniazdo
Na wysokim drzewie, przeważnie liściastym, na skraju lub też w głębi drzewostanów, tuż przy pniu, w dolnej części korony
Jaja
Mało wydłużone, różnobiegunowe, bez połysku, składane pod koniec kwietnia lub na początku maja w ilości przeważnie 2, o wymiarach średnich 63x53mm. Jeden lęg w roku, w maju.
Wysiadywanie
Wysiadują oboje rodzice przez okres ok. 33-43 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po 49-56 dniach
Ochrona
Objęty ochroną gatunkową. Chronione również gniazda (w promieniu 500m).

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.