Olej_z_awokado -

Olej z awokado - jasno- do ciemnozielonego, mętny olej otrzymywany z miąższu dojrzałego owocu awokado (kolor oleju zależny jest od tego czy jest to olej tłoczony na zimno czy rafinowany). Miąższ mieszany jest w odpowiednich proporcjach z wodą, po czym z papkowatej masy zostają "uwolnione stałe części", a końcowym produktem jest cenny olej. Posiada naturalny faktor ochronny 3-4.
Pochodzenie: Ameryka Środkowa, Brazylia
Skład: zawiera 60-80% kwasu olejowego, 10-20% kwasu linolowego, 4-12% kwasu palmitynowego, do 2% kwasu stearynowego, do maksymalnie 2% kwasu linolenowego, lecytynę (ma działanie lekko emulgujące), sole mineralne, fitosterole, skwalen, bogaty w witaminy: A, B, D i E.
Kategoria: olej nieschnący
Ważność: po otworzeniu 6-8 miesięcy
Wytrzymałość na temperatury: odporny na ciepło
Udział % w gotowym produkcie: bez ograniczeń
Zastosowanie Używany jako czysty olej lub jako dodatek do kosmetyków przeznaczonych dla skóry suchej, dojrzałej i wrażliwej. Bardzo dobry jako olej do masażu. Podnosi wytrzymałość, uspokaja, wygładza, renegneruje, pielęgnuje, ochroni przed złym wpływem czynników zewnętrznych.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.