Niedźwiedź polarny
Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada ssaki
Podgromada ssaki żyworodne
Szczep łożyskowce
Rząd: drapieżne
Rodzina: niedźwiedziowate
Gatunek: niedźwiedź polarny
Nazwa systematyczna
Ursus maritimus
Niedźwiedź polarny (Ursus maritimus) - przedstawiciel rodziny niedźwiedziowatych, obok kodiaka największy obecnie drapieżnik lądowy. Zamieszkuje Arktykę. Niedźwiedź polarny jest znakomitym pływakiem, potrafi też nurkować. Przed zimą wygrzebuje w śniegu legowisko. Ciało wydłużone, zwęża się ku przodowi, pysk pociągły (zobacz porównanie z niedźwiedziem brunatnym). Niedźwiedź polarny jest samotnikiem, łączy się w pary na krótko, w kwietniu lub maju. W sen zimowy zapadają wyłącznie ciężarne samice. Legowisko (komora lęgowa) jest miejscem zaskakująco ciepłym (ok. 15°C). Młode rodzą się w grudniu i pozostają w legowisku do wiosny.
  • Długość tułowia z głową: 220-250 cm
  • Ogon: 8 - 12 cm
  • Wysokość: 130-160 cm
  • Ciężar: 300-700 kg (zaznaczony dymorfizm płciowy)
  • Ciąża: dni
  • Miot: 1-3 niedźwiadków
  • Czas uzależnienia od matki: 18 miesięcy. Pierwsze tygodnie po narodzinach młode spędzają wtulone w nogi matki, tak że nawet nie dotykają podłoża.
  • Pożywienie: foki, ryby, lemingi, jaja, młode renifery, padlina (np. wyrzucone na brzeg wieloryby)
Inne nazwy 
  • pol. niedźwiedź biały
  • ang. polar bear
  • niem. Eisbär
  • szw. Isbjörn
Polarnictwo i fotografia - na stronie zdjęcia niedźwiedzi polarnych
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.