Nalewki to alkoholowe wyciągi z owoców, korzeni, kwiatów i ziół, o mocy 40-45 procent alkoholu. Sporządzone przez zalanie owoców świeżych lub suszonych albo ziół alkoholem i osłodzonych syropem. Nalewki podajemy w małych kieliszkach (50 ml) i podajemy do pikantnych przekąsek, a półwytrawne i półsłodkie zgodnie ze staropolską tradycją do mięs.
Nalewką (łac. tinctura) nazywana jest także forma recepturowa leków pochodzenia roślinnego uzyskiwanego przez wytwarzanie alkoholowego wyciągu. Przykłady to nalewka z głogu (Tinctura Crataegi, nalewka z konwalii majowej (Tinctura Convallariae maialis).
O domowym wyrobie nalewek:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=9
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.