Morze Adriatyckie morze będące północnym odgałęzieniem Morza Śródziemnego. Morze Adriatyckie rozdziela Półwysep Apeniński od Bałkańskiego. Morze Adriatyckie:
  • powierzchnia 160 tys. km2,
  • głębokość do 1400 m.
  • temperatura wód powierzchniowych:
    • od 24 do 26°C (lato)
    • od 7 do 14°C (zima)
  • zasolenie od 4-38‰.
Do Morza Adriatyckiego uchodzą rzeki Pad i Neretwa. Rybołówstwo na Adriatyku jest bardzo dobrze rozwinięte. Dominują połowy sardyn, makreli, tuńczyków.
Główne porty: Charakterystyczną cecha morza adriatyckiego jest występowanie wzdłuż wybrzeża chorwackiego bardzo dużej ilości wysp ok 1200, z czego 69 jest niezamieszkałych.
Wyspy na Morzu Adriatyckim:
  • Krk
  • Cres
  • Lošinj
  • Rab
  • Pag
  • Dugi otok
  • Kornati
  • Murter
  • Zlarin
  • Šolta
  • Brač
  • Hvar
  • Korčula
  • Lastovo
  • Mljet
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.