Lista E to spis chemicznych dodatków do żywności, które zostały uznane przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej za bezpieczne i dozwolne do użycia. Lista ta jest sporządzana przez "Komitet Naukowy Technologii Żywności" i następnie dołączana do dyrektyw Komisjii Eropejskiej, które podlegają zaaprobowaniu przez Parlament Europejski
Zgodnie z definicją użytą w tych dyrektywach, dodatek do żywności może być dopisany do listy gdy:
  • istnieje technologiczna konieczność jego użycia
  • nie służy on do wprowadzania w błąd konsumentów
  • udwodniono, że jego użycie nie stanowi ryzyka dla zdrowia konsumenta
Jakkolwiek, zdaniem Komitetu Naukowego Technologii Żywności Unii Europejskiej, wszystkie dodatki na liście są bezpieczne, istnieją na ten temat liczne kontrowersje. Obowiązek umieszczania na etykietach kodów E umożliwia przynajmniej unikanie przez konsumentów spożywania produktów, w których są dodatki do żywności, których nie chcą oni spożywać.
List E nie obejmuje tzw. dodatków smakowo-zapachowych identycznych z naturalnymi, których zgodnie z prawem UE nie trzeba dokładnie specyfikować, pod warunkiem, że ich stężenie nie przekracza 1% masy tych produktów.

Lista E

Skróty użyte w liście:
  • PAR - Prawdopodobnie ma własności alergizujące
  • LGM - Prawdopodobnie do jego produkcji stosuje się organizmy zmodyfikowane genetycznie
  • AO - Wyodrębniony z organizmów zwięrzecych.

E100–E199 (barwniki)

  • E100 Kurkuma
  • E101 Ryboflawina (Witamina B2) [1]
  • E101a Fosforan-5'-ryboflawiny [2]
  • E102 Tartrazyna, zwana też Żółcień FD&C 5 [3]
  • E103 Rezorcyna
  • E104 Żółcień chinolinowa [4]
  • E105 trwała żółcień AB
  • E106 Sól sodowa fosforanu-5'-ryboflawiny
  • E107 Żółcień 2G [5]
  • E110 Pomarańczowa Żółcień S, zwana też Żółcień FD&C 6 [6]
  • E111 Pomarańcz GGN
  • E120 Kwas karminowy, zwany też "Naturalna czerwień 4" [7] [8]
  • E121 Barwnik orzechowy
  • E122 Azurbina [9]
  • E123 Pigment amarantowy, Czerwień FD&C 2 [10]
  • E124 Pigment "Ponceau 4R", zwany też Czerwienią A, Jasny Szkarłat 4R [11]
  • E125 Szkarłat GN
  • E126 Ponceau 6R
  • E127 Erytrozyna, Czerwień FD&C 3 [12]
  • E128 Czerwień 2G [13]
  • E129 Czerwień Allura AC, Czerwień FD&C 40 [14]
  • E130 Indantren niebieski RS
  • E131 Niebieski "patentowy" V [15]
  • E132 Indygotyna, Niebieski FD&C 2 [16]
  • E133 Jasnoniebieski FCF, Niebieski FD&C 1 [17]
  • E140 Chlorofil i jego pochodne
  • E141 Kompleksy miedzi z chlorofilem i jego pochodnymi
  • E142 Zieleń S [18]
  • E150a Prosty karmel [19]
  • E150b Sole kaustyczne siarczku karmelu [20]
  • E150c Sól amonowa karmelu [21]
  • E150d Sól amonowa siarczku karmelu [22]
  • E151 Czerń PN, Jasna czerń BN [23]
  • E152 Czerń 7984 [24]
  • E153 Węgiel drzewny, [25] [26]
  • E154 Brąz FK, [27]
  • E155 Brąz HT, Czekoladowy Brąz HT [28]
  • E160a karoten - wszystkie trzy izomery
  • E160b "Annatto" - barwnik z drzewa bixin orellana [29]
  • E160c Kapsaicyna i jej pochodne,
  • E160d Likopen [30]
  • E160e β-apo-8'-karotenal (C 30)
  • E160f ester etylowy kwasu β-apo-8'-karotenowego (C 30)
  • E161a Flavoksantan
  • E161b Luteina
  • E161c Kryptanksantan [31]
  • E161d Rubiksantan
  • E161e Wiolaksantan
  • E161f Rodoksantan
  • E161g Kantaksantan [32]
  • E162 Betaina - barwnik buraka ćwikłowego
  • E163 Antocyjaniany
  • E170 Kreda, węglan wapnia
  • E171 dwutlenek tytanu
  • E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza
  • E173 Glin
  • E174 Srebro
  • E175 Złoto
  • E180 Pigment rubinowy. Rubin litiolowy BK
  • E181 Tanina

E200–E299 (konserwanty i regulatory kwasowości)

E300–E399 (antyoksydanty)

dotąd przetłumaczone'

E400–E499 (emulgatory, środki spulchniające, żelujące itp.)

E500–E599 (środki pomocniczne)

E600–E699 (wzmacniacze smaku)

E900–E999 (środki słodzące, nabłyszczające i inne)

E1000–E1999 (stabilizatory, konserwanty, zagęstniki i inne)

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.