Lis polarny
Systematyka
gromadassaki
podgromadassaki żyworodne
szczepłożyskowce
rząd:drapieżne
rodzina:psowate
gatunek:lis polarny
Nazwa systematyczna
Alopex lagopus
Lis polarny (Alopex lagopus) - przedstawiciel psowatych. Długość 80-95 cm, waga 2.5 - 8 kg. Najczęściej występuje w ubarwieniu letnim brązowo-szarym a zimą śnieżnobiałym, choć spotyka się też lisy czarne przez cały rok. Żywi się ptakami (szczególnie ich pisklętami), jajami, rybami i padliną. Nory lęgowe kopie w ziemi, na zboczach, pomiędzy kamieniami. W maju lub czerwcu samica rodzi 2-8, maks. 12 szczeniąt. Żyje 12 -14 lat. Lisy można spotkać zarówno nad morzem, w dolinach, jak i wysoko na grzbietach górskich. Są to zwierzęta terytorialne. Przez zimę do wiosny często podążają za niedźwiedziami polarnymi, podobnie jak szakale za lwami, licząc na pozostałości z ich zdobyczy. Żyje w tundrze.
Bibliografia: Lis polarny
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.