Krzysztof Marek Piesiewicz (ur. 25 października 1945, Warszawa), prawnik, polityk, scenarzysta filmowy.
W 1970 ukończył studia na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego. Odbył aplikację sędziowską i adwokacką; od 1973 praktykuje jako adwokat, obrońca w sprawach karnych, z zakresu prawa rodzinnego i obrony dóbr osobistych. W okresie stanu wojennego występował w procesach działaczy "Solidarności" (m.in. Huty Warszawa, Ursusa, Komisji Krajowej oraz Radia "Solidarność"); był oskarżycielem posiłkowym w procesie zabójców ks. Jerzego Popiełuszki oraz obrońcą w sprawie pułkownika Ryszarda Kuklińskiego.
Wieloletni członek Rady Adwokackiej w Warszawie, wykładowca i członek komisji egzaminacyjnej dla aplikantów adwokackich, wiceprzewodniczący Komisji Praw Człowieka przy Naczelnej Radzie Adwokackiej; ekspert Regionu Mazowsze "Solidarności" oraz Samorządu Adwokackiego (ds. legislacyjnych). Współzałożyciel i wiceprzewodniczący Stowarzyszenia Opieki nad Więźniami "Patronat" (rozwiązanego po wprowadzeniu stanu wojennego}.
Jest współautorem scenariuszy filmowych do 17 filmów Krzysztofa Kieślowskiego, m.in. Bez końca, Dekalog, Podwójne życie Weroniki, Trzy kolory; scenariusze te wielokrotnie nagradzano, m.in. europejską nagrodą filmową Felix (1989), na festiwalach w Cannes, San Sebastian, Wenecji, Berlinie, Gdańsku, a scenariusz filmu Trzy kolory - czerwony otrzymał nominację do Oskara. Scenariusze przetłumaczono na 10 języków i wydano w formie książkowej (Dekalog, 1989).
Członek wielu instytucji i organizacji zajmujących się kulturą, m.in. Amerykańskiej Akademii Filmowej, Rady Etyki Mediów, Rady Programowej Telewizji Polskiej SA, Rady Programowej Studium Generale Europa przy Uniwersytecie im. Stefana Wyszyńskiego w Warszawie; jest publicystą wielu tygodników i miesięczników.
Od początku lat 90. aktywny uczestnik życia politycznego; był m.in. członkiem Naczelnej Rady Politycznej Porozumienia Centrum i z ramienia tej partii zasiadał w Senacie II kadencji (1991-1993); pełnił wówczas funkcję wiceprzewodniczącego senackiej Komisji Kultury, Środków Przekazu, Nauki i Edukacji Narodowej. Ponownie wybrany do Senatu w 1997 (wiceprzewodniczący Komisji Praw Człowieka i Praworządności) i w 2001 (przewodniczący Klubu Senatorskiego "Blok Senat 2000").
Filmografia (scenariusz):
  • Bez końca (1984)
  • Krótki film o zabijaniu (1987)
  • Dekalog (1988)
  • Krótki film o miłości (1988)
  • La double vie de Veronique (1991)
  • Trois couleurs. Blanc (1993)
  • Trois couleurs. Bleu (1993)
  • Trois couleurs. Rouge (1994)
  • Cisza (2001)
  • Heaven (2002)
Źródła:
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.