Krystyna Feldman (ur. 1 marca 1920 we Lwowie), aktorka polska.
Córka aktorów Lwowskiego Teatru Katarzyny i Ferdynanda Feldmanów; w 1937 ukończyła Państwowy Instytut Sztuki Teatralnej w Warszawie, po czym debiutowała w lwowskim Teatrze Miejskim. Na scenę teatru lwowskiego powróciła po wyzwoleniu Lwowa w 1944. Zagrała wówczas męską rolę Staszka w Weselu Wyspiańskiego, reżyserowanym przez Aleksandra Bardiniego. Po wojnie wyjechała ze Lwowa i pracowała w teatrach Łodzi, Szczecina, Krakowa, Poznania. Jej pierwszym filmem była Celuloza Jerzego Kawalerowicza w 1953.

Filmografia

  • 2004: Dublerzy jako Babcia Gambini
  • 2004: Mój Nikifor jako Nikifor Krynicki
  • 2003: Ubu Król jako królowa Rozamunda
  • 2003: Stara baśń - kiedy słońce było bogiem jako wróżka
  • 2002: Pianista (The Pianist) jako Żydówka
  • 2001: Boże skrawki (Edges of the Lord) jako Wanda
  • 2001: Garderoba damska jako garderobiana Bronia
  • 2000: To ja, złodziej jako babcia
  • 1999-: Świat według Kiepskich jako Babka Rozalia
  • 1998-2003: Miodowe lata jako Obrochtowa
  • 1998: Złoto dezerterów jako łuczniczka Wilhelmina Koroniecka
  • 1997: Pokój 107 jako sprzątaczka
  • 1997: Złotopolscy jako Piekutowa (1998, 1999)
  • 1995: Horror w Wesołych Bagniskach jako służąca
  • 1995: Łagodna jako ciotka starsza
  • 1993: Człowiek z... jako archiwistka MSW
  • 1992: Mama - nic jako Asystentka
  • 1991: Nad rzeką, której nie ma
  • 1991: Latające machiny kontra Pan Samochodzik
  • 1990: Śmierć dziecioroba jako stara pijaczka
  • 1990: Pogrzeb kartofla
  • 1988: Mistrz i Małgorzata jako Anuszka
  • 1987: Pociąg do Hollywood jako pani Krysia
  • 1987: Rzeka kłamstwa jako Bocianicha
  • 1986: Na kłopoty... Bednarski jako Tzarowa
  • 1984: Yesterday jako ciotka Ringa
  • 1984: Zabicie ciotki jako Emilka
  • 1981: Jan Serce jako Sąsiadka Krukowskich
  • 1977: Palace Hotel jako staruszka na dworcu
  • 1976: Kradzież
  • 1976: Przepłyniesz rzekę
  • 1970: Abel, twój brat
  • 1969: Czerwone i złote jako dewotka
  • 1968: Samotność we dwoje jako wiejska kobieta
  • 1968: Otello z M-2 jako sędzina
  • 1968: Weekend z dziewczyną jako gospodyni
  • 1967: Długa noc
  • 1967: Stajnia na Salvatorze jako sąsiadka Teresy
  • 1966: Piekło i niebo jako Pasażerka autobusu
  • 1966: Sublokator jako pielęgniarka
  • 1965: Kapitan Sowa na tropie jako Kwiecińska
  • 1964: Przerwany lot jako urzędniczka
  • 1963: Yokmok jako gosposia
  • 1962: Głos z tamtego świata jako Fabiańczykowa
  • 1959: Wspólny pokój jako dozorczyni
  • 1958: Noc poślubna jako swatka
  • 1957: Kapelusz Pana Anatola jako Koleżanka z pracy (nie wymieniona w czołówce)
  • 1953-1954: Celuloza jako Dewotka
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.