Kiwi_(owoc) -
Kiwi to owoc (jagoda) dużego drzewiastego pnącza z rodzaju aktinidia (Actinidia) należącego do rodziny aktinidiowatych (Actinidiaceae) rosnącego w klimacie umiarkowanym. Najczęstszym typem owocu kiwi jest aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa), ma około 6 cm długości i 4.5 do 5.5 cm obwodu. Skóra owocu o kolorze zielono-brązowym jest pokryta meszkiem.

Klasyfikacja botaniczna

Istnieją 94 gatunki kiwi z których następujące są uprawiane dla owoców:
  • aktinidia smakowita (Actinidia deliciosa), zwany wcześniej Actinidia chinensis; najczesciej uprawiany.
  • aktinidia chińska (Actinidia chinensis), podobny do aktinidii smakowitej, ale z zielonym, żółtym lub nawet żółto-czerwonym miąższem.
  • aktinidia ostrolistna (Actinidia arguta) - posiadające mniejsze owoce (10-15 g) z zieloną, jadalną skórką i zielonym miąższem.
  • Actinidia cordifolia
  • Actinidia purpurea - podobna do to aktinidii ostrolistnej ale z czerwonym miąższem.
  • aktinidia pstrolistna (Actinidia kolomikta) - wydaje bardzo małe owoce, 8 g lub mniej, najbardziej mrozoodporny gatunek kiwi (do -40°C)
  • Actinidia polygama - małe owoce.
Stworzono także wiele mieszańców poprzez krzyżowanie w/w gatunków.

Wartość odżywcza

Kiwi zawiera duże ilości witaminy C. W 100g owoców jest jej około 80mg (dla porównania czerwona papryka zawiera do 400mg witaminy C w 100g). Zawartość potasu jest nieco mniejsza od spotykanej w bananach. Owoc zawiera także witaminę A and witaminę E, wapno, żelazo i kwas foliowy.
Surowe owoce zawieraja peptydaze (aktynidinę lub papainę) która to może wywoływać alergie u ludzi. Szczególnie dla osób posiadajacych alergie na papaje lub ananasy owoce kiwi nie sa wskazane.

Linki zewnetrzne

NCBI's taxonomy browser
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.