Kawior - solona ikra ryb jesiotrowatych. Ogólnie jednak kawiorem nazywa się ikrę również innych, mniej cennych ryb.

Historia

W Rosji tajemnicę otrzymywania kawioru rybacy znali od XII w.. W 1520 papież Juliusz II oficjalnie zażyczył sobie umieszczenia kawioru w swoim menu, dzięki czemu został on uznany za międzynarodowy luksusowy specjał. Iwan IV na stałe wprowadził jesiotra i kawior do kremlowskiego jadłospisu. Na początku XVIII wieku, za czasów panowania Piotra I, połów jesiotra i produkcja kawioru stały się monopolem państwowym. Centrum przemysłu rybnego ulokowano w Astrachaniu, które przetrwało do dziś. Kawior stał się niejako symbolem Rosji.

Sposób podania

Kawior podaje się schłodzony z tostami z masłem lub blinami. Kawior nakłada się na pieczywo, a nie rozsmarowuje. Do kawioru czarnego najbardziej odpowiednim napojem jest szampan, do czerwonego - lekkie, białe wino, albo musujące wytrawne.

Wartość odżywcza

  • Sód - ok. 200 mg w 100 mg
  • Fosfor - ok. 90 mg w 100 g
Wartość odżywcza kawioru wynosi ok. 280 kalorii w 100 g czarnego, i 270 kalorii w 100 g czerwonego kawioru.
Podstawowe odmiany kawioru:

Zastosowanie w kosmetyce

Kawior zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych i aminokwasów, które regenerują uszkodzoną barierę ochronną naskórka, przyspieszają odnowę komórek i umożliwiają wnikanie do skóry białek i enzymów. Zwiększają też przyswajanie witaminy A, która pobudza naskórek do odnowy. Oprócz tego zawiera fosfor, który odżywia i wzmacnia skórę; mikroelementy (m.in. cynk, jod, magnez), które nawilżają i pobudzają do pracy komórki skóry; fosfolipidy - odpowiedzialne za kontrolę nawilżenia oraz przeciwdziałające parowaniu wody ze skóry(dzięki nim skóra staje się gładsza i bardziej elastyczna); białka, które dostarczają składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu i spójności tkanek oraz poprawiają jędrność cery; witaminy (A, D, E) - chronią skórę przed wolnymi rodnikami przyspieszającymi jej starzenie. Nic dziwnego, że coraz częściej w gabinetach kosmetycznych stosuje się zabiegi z kawiorem, oraz produkuje się kremy kawiorowe.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.