Jarząbek
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:grzebiące
Rodzina:głuszcowate
Gatunek:jarząbek
Nazwa systematyczna gatunku
Tetrastes bonasia
syn. Bonasa bonasia

Jarząbek (Tetrastes bonasia syn. Bonasa bonasia) - średni ptak z rodziny głuszcowatych, zamieszkujący lasy Eurazji od Pirenejów przez północną część Półwyspu Apenińskiego i Bałkanów po Pacyfik.
Cechy gatunku
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. Wierzch szary z gęstym czarno-brunatnym poprzecznym pręgowaniem. Na głowie mały czubek. Biała plama pod okiem. Spód biały z gęstym, łuskowatym czarnym deseniem. Sterówki szarobrunatne z czarno-białą przepaską na końcu. Środkowe sterówki barwy grzbietu. Skok upierzony do połowy. Podgardle samca czarne z białą obwódką, samica na czarnym polu posiada liczne białe plamy.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 38cm - 48cm
rozpiętość skrzydeł 56cm - 60cm
waga ok. 350g - 500g.
Biotop
Gęste starodrzewy liściaste i mieszane (domieszka świerku lub jodły) o gęstym podszycie i bogatym runie.
Gniazdo
Na ziemi pod nawisem gałęzi, rzadko na drzewie w opuszczonych dużych gniazdach innych ptaków.
Jaja
Jeden lęg w roku, w maju z 8 do 14 jaj.
Wysiadywanie
jaja wysiadywane są przez okres 21 do 25 dni jedynie przez samicę. Pisklętami opiekują się oboje rodzice.
Pożywienie
Pokarm roślinny, latem również bezkręgowce.
Ochrona
Łowny z czasem ochronnym.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.