Ak-Bułak
| Data śmierci = | Miejsce śmierci = | Zawód = reżyser, scenarzysta | Aktywność =
| Nagroda na FPFF =

| Oscar =

| Złoty Glob =

| Orzeł =

| BAFTA =

| Cezar =

| Emmy =

| Filmfare =

| Złota Malina =

| Goya =

| Grammy =

| Nagroda na MFF w Cannes =

| Nagroda na MFF w Wenecji =

| Nagroda na MFF w Berlinie =

| commons =

| cytaty =

| www =

| imdb_id = 0464953

| filmpolski_id = 113841

| filmweb_nr = 11007

| stopklatka_id = 918

}} Janusz Kondratiuk (ur. 19 września 1943 w Ak-Bułak na terenie dzisiejszego Kazachstanu) – polski reżyser i scenarzysta.
W 1969 ukończył reżyserię na PWSTiF w Łodzi. W 1973 otrzymał Nagrodę Złotego Ekranu, a w 1993 nagrodę reżyserską za film Głos na Festiwalu Polskiej Twórczości Telewizyjnej.
Jest bratem Andrzeja Kondratiuka.

Filmografia

  • 1964 – Wielki dzień
  • 1964 – Deszczowy spacer
  • 1965 – Szczęśliwy koniec
  • 1966 – Nie mówmy o tym więcej
  • 1967 – Gwiazdy w oczach
  • 1969 – Jak zdobyć pieniądze, kobietę i sławę
  • 1971 – Niedziela Barabasza
  • 1972 – Dziewczyny do wzięcia
  • 1973 – Wniebowzięci (współpraca reżyserska – reżyserem jest Andrzej Kondratiuk)
  • 1973 – Pies
  • 1975 – Mała sprawa
  • 1982 – Klakier
  • 1988 – Prywatne niebo
  • 1991 – Głos
  • 1996 – Złote runo
  • 2000 – Noc świętego Mikołaja
  • 2006 – Faceci do wzięcia
  • 2010 – Milion dolarów
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.