Jaguar
Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada ssaki
Podgromada ssaki żyworodne
Szczep łożyskowce
Rząd: drapieżne
Rodzina: kotowate
Gatunek: jaguar
Nazwa systematyczna
Panthera onca
Jaguar (Panthera onca) - gatunek drapieżnego ssaka z rodziny kotowatych (Felidae). Zamieszkuje północ Ameryki Południowej i Amerykę Środkową. Kiedyś występował też w Meksyku, sięgając aż do południowych stanów Ameryki Północnej. Na tym wielkim obszarze swego rozmieszczenia jaguar tworzy podgatunki, różniące się między sobą ubarwieniem. Jaguar przypomina bardzo lamparta, od którego jednak jest masywniejszy.

Ubarwienie

Najczęściej spotyka się jaguary o sierści czerwonawożółtawej. Brzuch, wewnętrzna powierzchnia nóg, podgardle, broda i podbródek są zazwyczaj białe. Grzbiet i boki ciała są częściowo upstrzone czarnymi okrągłymi lub podłużnymi plamami, częściowo zaś pokryte większymi od nich plamami i pierścieniami żółtawoczerwonawymi, otoczonymi czarną obwódką (rozetki). U wszystkich odmian jaguara, mimo wielkiej zmienności ubarwienia, zawsze można znaleźć czarną plamę w kącie pyska i ciemną plamę z białym lub żółtym środkiem na tylnej części ucha. Zdarzają się też jaguary zupełnie czarne (patrz zdjęcie poniżej).

Wielkość

Jaguar należy do największych kotowatych. Średnia długość ciała mieści się w granicach 1-1,9 m, licząc od końca pyska do podstawy ogona, ogon ma około 65 cm. Opisywano też olbrzymie okazy o długości ciała 2,5 m.

Środowisko życia

Jaguary żyją zwykle na brzegach lasów i w zaroślach krzaczastych, na podmokłych terenach lub nad brzegami rzek. Na otwartych przestrzeniach i w głębi puszczy jaguary występują rzadko.

Pożywienie

Pożywienie jaguara stanowią zwykle duże ssaki, w razie głodu zjada on nie tylko drobne ssaki i ptaki, lecz napada też krokodyle i żółwie. Zwierzę niebezpieczne również dla zwierząt hodowlanych, stąd wytępione na dużym obszarze swego pierwotnego zasięgu (np. w Ameryce Północnej). Napadając na duże zwierzę, jaguar stara się wbić zęby w jego kark lub szyję; opowieści o skręcaniu przez jaguara łapami kręgów szyjnych bydła są mitem. Po zabiciu zwierzęcia jaguar stara się najeść do syta i odchodzi, pozostawiając resztę zdobyczy; czasem jednak po kilku godzinach wraca do swej ofiary, by się znowu pożywić. Głodny lub zagrożony może się rzucić na człowieka.

Behawior

Jaguary wiekszą część roku żyją samotnie, w sierpniu i wrześniu samce poszukują samic, dochodzi wtedy do walk między samcami. Po stu dniach ciąży samica rodzi dwoje lub troje młodych, wyróżniających się jaśniejszem ubarwieniem. Młode jaguary odjęte od piersi matki oswajają się pozornie bardzo łatwo, zwykle jednak po dwóch lub trzech latach robią się niebezpieczne dla otoczenia, nawet swych wychowawców. W ogrodach zoologicznych jaguary żyją bardzo długo i często się rozmnażają.

Środowisko

Jaguar preferuje obszary zasobne w wodę (bagna, podtapiane okresowo lasy puszczy amazońskiej). Jaguary znakomicie pływają.

Status

Zwierzę zagrożone z powodu degradacji środowiska naturalnego, jednakże zaliczane do mniej narażonych.

Ciekawostki

  • Od lamparta można go łatwo odróżnić po tym, że rozetki jaguara mają w środku czarną plamkę.
  • Skóra jaguara nie ma dużej wartości handlowej.
  • Indianie południowoamerykańscy jadali mięso jaguarów, uważając je za bardzo smaczne.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.