The Jackson 5 - amerykańska grupa popowa powstała w 1966 i aktywna do połowy lat osiemdziesiątych XX wieku. Grupa reprezentowała gatunek Disco i należała do jego najwybitniejszych przedstawicieli. W skład grupy wchodziło pięciu braci Jacksonów Jermain (zastąpiony później przez Randiego), Marlon, Jackie, Tito oraz najsłynniejszy z nich, w początkach działalności grupy małoletni, Michael. Z grupa występowały w chórkach także dwie siostry Jacksonów Janet i La Toya. Grupa stała się jedną z najpopularniejszych i najlepiej zarabiających formacji, przynosząc krociowe zyski wytworni Motown. W 1977 zespół zmienił nazwę na The Jacksons na skutek odejścia z tej wytwórni. Grupa była założona i kierowana przez ojca muzyków - Joe Jacksona.
Jackson 5 początkowo naśladowała wcześniejszą podobna grupę Frankie Lymon and Teenagers lecz wkrótce wypracowała swoje własne rzemienie i wizerunek sceniczny. Muzyka grupy bardzo rytmiczna, zawierająca łatwe i wpadające w ucho melodie, rozbudowane instrumentarium, była zawsze perfekcyjnie wykonana. W oprawie scenicznej niezwykle bogata choć jarmarczna. W czasie występów na żywo i przed kamerami muzycy zachwycali radosna energia i perfekcyjnie wykonywanymi rutynami tanecznymi. Grupa przestała istnieć gdy jej podpora Michael Jackson zdecydował się na rozpoczęcie kariery solowej.
W 1997 grupa została wprowadzona do Rock and Roll Hall of Fame.
W zespole występowali Dyskografia grupy The Jackson 5:
1969 Diana Ross Presents the Jackson 5
1970 ABC
1970 Third Album
1970 The Jackson 5 Christmas Album
1971 Goin' Back to Indiana
1971 Maybe Tomorrow
1972 Lookin' Through the Windows
1973 Skywriter
1973 Get It Together
1973 In Japan! [1]
1974 Dancing Machine
1975 Moving Violation

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.