Jabłoń
Jabłoń -
Systematyka
Podgromada:okrytonasienne
Klasa:dwuliścienne
Podklasa:różowe
Rząd:różowce
Rodzina:różowate
Podrodzina:jabłkowe
Nazwa systematyczna
Malus Mill.
Jabłoń (Malus Mill.) - rodzaj należący do rodziny różowatych. Występuje powszechnie w strefie klimatów umiarkowanych.

Charakterystyka

Owoce
Jabłkowaty, potocznie nazywany jabłkiem. Przeważnie kulisty, zielony, żółty, czerwony lub żółty z rumieńcami. Różnią się one smakiem, aromatem, słodyczą, konsystencją. Jabłka należą do najzdrowszych owoców dojrzewających w naszym klimacie.
Jabłoń -

Systematyka

Gatunki jabłoni:
  • jabłoń domowa (Malus domestica)
  • jabłoń dzika, płonka (Malus sylvestris)
  • Malus pumilla
  • Malus baccata

Zastosowanie

  • Drzewo owocowe - w uprawie liczne (ok. 10 tys.) odmiany jabłoni domowej (Malus domestica). W Polsce rośnie ok. 40 mln jabłoni, które dostarczają ok. 1 mln ton owoców, obfitujących w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.
  • Sztuka kulinarna - uprawiana na owoce deserowe i przetwory.
  • Drewno jabłoni używane jest w stolarce.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.