Homogenizacja - polega na wytwarzaniu jednolitej mieszaniny z nie mieszających się ze sobą w warunkach normalnych składników.
W przemyśle mleczarskim stosuje się homogenizację mleka i śmietany i innych przetworów mlecznych. Polega ona na rozdrabnianiu dużych cząstek tłuszczy zawartych w mleku. Przeciwdziała to zbieraniu się tłuszczu na powierzchni.
Homogenizację przeprowadza się w specjalnie przeznaczonych do tego celu urządzeniach zwanych homogenizatorami. Najczęściej spotykane są homogenizatory wirnikowe oraz ciśnieniowe (produkt jest przeciskany przez wąskie szczeliny pod zwiększonym ciśnieniem).
Powszechnie dostępne w sklepach mleko poddawane jest pasteryzacji, aby można je było przechowywać przez dłuższy czas.


Homogenizacja jest procesem ujednolicania nowożytnej kultury. Homogenizacji podlegają wzorce, świadomość, zachowania, wartości. Homogenizacja jest w dużym stopniu konsekwencją rozwoju komunikacji oraz komercjalizacji świata. Homogenizacja jest przeciwieńswtem zróżnicowania społecznego.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.