Hjalmar Söderberg (ur. 2 lipca 1869 w Sztokholmie, zm. 14 października 1941 w Kopenhadze) - szwedzki pisarz, tłumacz i dziennikarz.
Prozaik, zadebiutował w 1895 r. powieścią Zabłąkania, która zapoczątkowała w literaturze szwedzkiej tzw. nurt flanerski czyli szwedzką odmianę dekadentyzmu. W autobiograficznej powieści Młodość Martina Bircka (1901) opisał, jak Hjalmar/Martin utracił wiarę w Boga. W kolejnej książce pt. Doktor Glas (1905) zawarł krytykę chrześcijańskiej moralności. W 1912 r. spod jego pióra wyszła jedna z najlepszych szwedzkich powieści miłosnych pt. Poważna gra. Akcja tych wszystkich czterech utworów dzieje się w Sztokholmie, miasto jest nie tylko tłem, ale i równorzędnym bohaterem.
Söderberg uchodzi za wybitnego stylistę i mistrza małych form prozatorskich, wydał m.in. zbiory nowel i opowiadań Opowiastki (1898) i Podróż do Rzymu (1929).

Bibliografia

  • Förvillelser, 1895 (Zabłąkania)
  • Opowiastki, 2003 (szw. Historietter, 1898), zbiór opowiadań
  • Martin Bircks ungdom, 1901 (Młodość Martina Bircka)
  • Doktor Glas, 2004 (szw. Doktor Glas, 1905)
  • Gertrud, 1906 (Gertruda)
  • Hjärtats oro, 1909 (Niepokój serca)
  • Den allvarsamma leken, 1912 (Poważna gra)
  • Jahves eld, 1918 (Ogień Jahve)
  • Jesus Barabbas, 1928 (Jezus Barabasz)
  • Resan till Rom, 1929 (Podróż do Rzymu), zbiór nowel
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.