Gawron
Systematyka
Królestwo:zwierzęta
Typ:strunowce
Klasa:ptaki
Rząd:wróblowe
Rodzina:krukowate
Gatunek:gawron
Podgatunki:C. frugilegus frugielus
C. frugilegus pastinator
Nazwa systematyczna
Corvus frugilegus
Gawron_(ptak) -

Gawron (Corvus frugilegus L.) - średni ptak synantropijny z rodziny krukowatych zamieszkujący w zależności od podgatunku:
Cechy gatunku
wielkości wrony, ale smuklejszy. Upierzenie na całym ciele czarne z fioletowym, metalicznym połyskiem. U starych osobników pióra przy nasadzie dzioba wytarte. Bardzo często mylony z krukiem, ale znacznie od niego mniejszy.
Wymiary średnie
dł. ciała ok.48 cm, rozpiętość skrzydeł 99 cm, waga ok. 450 g.
Biotop
śródpolne zadrzewienia z wysokimi drzewami oraz większe parki, aleje, bardzo często w środku miast.
Jaja
w miesiącu kwietniu składa 4-5 różnobiegunowych, silnie wydłużonych jaj, o tle zielonkawoniebieskim, średnich wymiarach 40x29 mm.
Wysiadywanie
od złożenia pierwszego jaja trwa ok. 18 dni. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 28-35 dniach.
Pożywienie
mieszane, w okresie jesienno-zimowym przeważnie pokarm roślinny w postaci ziaren zbóż, bulwy, odpadków kuchennych, natomiast w okresie letnim zjada bardzo dużo owadów i ich larw, ale także gryzonie i padlinę.
Ochrona
objęty ochroną gatunkową tylko w okresie wiosennych lęgów. Z uwagi na zjadanie dużych ilości szkodliwych owadów i gryzoni zasługuje na całkowitą ochronę.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.