Krótkoszpon
= gadożer
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:sokołowe
Rodzina:jastrzębiowate
Gatunek:krótkoszpon
Nazwa systematyczna gatunku
Circaëtus gallicus

Krótkoszpon (gadożer) (Circaëtus gallicus) - duży, wędrowny ptak drapieżny z rodziny jastrzębiowatych, zamieszkujący południową i środkową Europę, zachodnią i południową Azję oraz Afryce. Przeloty w kwietniu i sierpniu - październiku. Europejska populacja zimuje w północnej i środkowej Afryce. W Polsce niegdyś liczniejszy, obecnie bardzo nielicznie lęgowy (głównie na wschód od Wisły).
Cechy gatunku
Brak dymorfizmu płciowego. Grzbiet brązowobrunatny, spód jasny, niemal biały z drobnymi palmkami układającymi się w brunatne, poprzeczne pręgi Dziób niebiesko-czarny, nogi niebieskie. Młodociane mają jaśniejszy grzbiet.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 67 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 170 cm
waga ok. 2 kg
Biotop
Rozległe lasy w otoczniu których znajdują się tereny podmokłe.
Gniazdo
Luźna konstrukcja, na wysokim drzewie, w sporej odległości od pnia.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając jedno jajo.
Wysiadywanie
Jajo wysiadywane jest przez okres około 35 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 70 dniach.
Pożywienie
Niemal wyłącznie płazy i gady.
Ochrona
Chronione są nie tylko patki ale i ch gniazda w promieniu 500 m.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.