Fleetwood Mac - grupa rockowa najczęściej wiązana z gatunkiem soft rock. Grupa rozpoczęła swą muzyczną działalność w 1967 jako blues rockowy kwartet w składzie Peter Green, Jeremy Spencer, John McVie i Mick Fleetwood. Pozostawali pod wyraźnym wpływem Johna Mayalla. Grupa nie pozostała długo w oryginalnym składzie. Autorzy wczesnych sukcesów grupy Green i Spencer, wobec problemów zdrowotnych zmuszeni byli do opuszczenia grupy. Wkrótce nowy kierunek w jej rozwoju nadaje Christine McVie. Po szeregu zmian personalnych ostatecznie skład grupy się stabilizują. Grupa staje się kwintetem wokalno-instrumentalnym, gdy dołącza do niego Stevie Nicksa i Lindsey Buckingham. Grupa od tego momentu gra miękkiego przebojowego rocka (soft rocka), w którym wyraźnie są wpływy folk rocka. czasem największego triumfu grupy jest koniec lat siedemdziesiątych XX wieku. W roku 1977 grupa wydaje fenomenalny album Rumours, który przechodzi do historii jako najlepiej sprzedający się album rockowy wszech czasów. Niedługo potem grupa się zawiesza działalność a jej członkowie ze zmiennym szczęściem poświęcają się karierom solowym. Od tego czasu muzycy Fleetwood Mac, wielokrotnie spotykali się w studio nagrywając nową muzykę i koncertując. Do najciekawszych albumów z tego okresy należą Tango in the Night z 1987 i Say You Will z 2003.
W grupie Fleetwood Mac występowali:
Lindsey Buckingham gitara, śpiew
Billy Burnette gitara, śpiew
Mick Fleetwood perkusja
Peter Green gitara, śpiew
Dave Mason gitara, śpiew
Danny Kirwan gitara, śpiew
Christine McVie śpiew, instrumenty klawiszowe
John McVie gitara basowa
Stevie Nicks śpiew
Jeremy Spencer gitara, śpiew
Rick Vito gitara
Bob Welch gitara, śpiew
Dave Walker śpiew

Dyskografia grupy FleetwoodMac:
1968 Peter Green's Fleetwood Mac
1968 Mr. Wonderful
1969 English Rose
1969 Then Play On
1970 Kiln House
1971 Future Games
1972 Bare Trees
1973 Penguin
1973 Mystery to Me
1974 Heroes Are Hard to Find
1975 Fleetwood Mac
1977 Rumours
1979 Tusk
1980 Fleetwood Mac Live
1982 Mirage
1985 Jumping at Shadows [1]
1985 Live in Boston
1986 London Live '68
1987 Tango in the Night
1988 Live Fleetwood Mac
1990 Behind the Mask
1992 Boston Live
1992 Live at the Marquee, 1967
1995 Time
1995 Live at the BBC
1997 The Dance
1998 Live at the Boston Tea Party, Pt. 1
1998 Live at the Boston Tea Party, Pt. 2
1999 Shrine '69 [2]
1999 Live!
2000 Live at the Boston Tea Party, Pt. 3
2002 The Vintage Years Live
2003 Live in Boston, Vol. 1
2003 Live in Boston, Vol. 2
2003 Live in Boston, Vol. 3
2003 Say You Will

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.