Dziecioł zielonosiwy
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:dzięciołowe
Rodzina:dzięciołowate
Gatunek:dzięcioł zielonosiwy
Nazwa systematyczna gatunku
Picus canus

Dzięcioł zielonosiwy (Picus canus) - średni ptak z rodziny dzięciołowatych, zamieszkujący Eurazję w pasie lasów liściastych od Renu po Pacyfik.
Cechy gatunku
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. U samca szara głowa i szyja oraz spód ciała. Na czole mała czerwona czapeczka, której brak u samicy. Za czapeczką biegną słabo zaznaczone brunatne pręgi (u samicy również na czole), czarny wąs. Grzbiet szarozielony, a kuper żółtozielony. Skrzydła oliwkowe, sterówki szarobrunatne.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 28cm - 29cm
rozpiętość skrzydeł 45cm - 46cm
waga ok. 100g - 145g.
Biotop
Stare, luźne, mieszane lub liściaste drzewostany. Preferuje obszary pagórkowate.
Gniazdo
W samodzielnie wykutej dziupli, do 5 m nad ziemią w drzewie liściastym.
Jaja
Jeden lęg w roku, w maju, 6 do 7 jaj w zniesieniu.
Wysiadywanie
jaja wysiadywane są przez okres 15 do 18 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po około 20 dniach.
Pożywienie
Owady, głównie mrówki. Zbiera je z powierzchni lub wydobywa z miękkiego drewna.
Ochrona
Gatunek objęty ochroną.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.