Dzięcioł czarny
Dzięcioł_czarny -
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:dzięciołowe
Rodzina:dzięciołowate
Gatunek:dzięcioł czarny
Nazwa systematyczna gatunku
Dryocopus martius

Dzięcioł czarny (Dryocopus martius) - średni ptak z rodziny dzięciołowatych, zamieszkujący pas tajgi i lasów mieszanych całej Eurazji.
Cechy gatunku
Słabo zaznaczony dymorfizm płciowy. Ubarwinie czarne z połyskiem na grzbiecie, a matowe od spodu. Na brzuchu może być ciemnoszary. Na głowie samiec ma czerwoną czapeczkę, a samica jedynie czerwoną przepaskę na potylicy. Tęczówka jaskrawożółta.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 45cm - 50cm
rozpiętość skrzydeł 75cm - 76cm
waga ok. 250g - 320g.
Biotop
Wysokopienne bory i lasy mieszane. W górach do górnej granicy regla górnego.
Gniazdo
W samodzielnie wykutej dziupli, która znajduje się zazwyczaj ponad 8m nad ziemią. Opuszczone dziuple wykorzystują takie gatunki jak gągoł, gołąb siniak czy kraska. Często występowanie tych gatunków na danym terenie zależy od obecności dzięcioła czarnego.
Jaja
Wyprowadza jeden lęg w roku. Samica w kwietniu - maju składa 4 do 5 jaj.
Wysiadywanie
jaja wysiadywane są przez okres 12 do 14 dni przez obydwoje rodziców. Pisklęta opuszczają gniazdo po 23 - 28 dniach.
Pożywienie
Owady wydobyte z drewna, szczególnie mrówki i kózkowate.
Ochrona
Objęty ochroną gatunkową.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.