Dromader
Dromader -
Systematyka
Gromadassaki
Podgromadassaki żyworodne
Szczepłożyskowce
Rząd:parzystokopytne
Rodzina:wielbłądowate
Rodzaj:wielbłąd
Gatunek:dromader
Nazwa systematyczna
Camelus dromedarius
Dromader (Camelus dromedarius), inna nazwa dromedar, jeden z gatunków wielbłąda; jako zwierzę domowe, występuje we wszystkich krajach północnej Afryki, skąd przez Bliski Wschód i Syrię sięga do północnych Indii. Jest wszechstronnie użytkowany: jako wierzchowiec, zwierze juczne, źródło mleka, wełny, mięsa i skóry. Od wielbłąda dwugarbnego (baktriana) różni się nieco lżejszą budową, większymi rozmiarami, (w tym - dłuższymi nogami) i znacznie mniej obfitym owłosieniem.
Polska nazwa potoczna dromader wyparła w praktyce (znalazła się w słownikach poprawnej polszczyzny) nazwę dromedar, pochodzącą z łacińskiej nazwy naukowej dromedarius (camelus) wywodzącą się z kolei z gr. dromás (kámēlos) "biegnący (wielbłąd)". Gr. jądro -drom(a) ("biec") przeniknęło zresztą do polszczyzny w takich wyrazach jak "hipodrom", "welodrom", "motodrom".
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.