>
Diabeł tasmański
Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: ssaki
Podgromada: ssaki żyworodne
Szczep: ssaki niższe
Rząd: torbacze
Rodzina: niełazowate
Gatunek: diabeł tasmański
Nazwa systematyczna
Sarcophilus harrisii
Diabeł tasmański (Sarcophilus harrisii) - gatunek torbacza z rodziny niełazowatych. Jest to średniej wielkości zwierzę drapieżne, a właściwie padlinożerne, zamieszkujące suche lasy Tasmanii. Zanim wytępiono wilka workowatego, żywił się przede wszystkim resztkami z tego, co on upolował. Zwierzę aktywne głównie w nocy. Samica ma dobrze rozwiniętą torbę, młode (w liczbie ok. 4) rodzą się na początku australijskiej zimy.
Długość ciała:
średnio ok. 50 cm
Długość ogona
25 cm
Masa ciała:
6-9 kg (samce) samice wyraźnie mniejsze; niektóre okazy wyrażnie większe (do 11 kg)
Rozród:
ruja od marca do czerwca; ciąża trwa ok. miesiąca
Sierść:
czarna, biały kołnierz i różowawy pysk
Status:
mniej narażony

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.