Czernica obrożna
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:blaszkodziobe
Rodzina:kaczkowate
Gatunek:czernica obrożna
Nazwa systematyczna gatunku
Aythya collaris

Czernica obrożna (czerniczka) (Aythya collaris Donovan) - średni lub duży ptak wodny z rodziny kaczkowatych, zamieszkujący Amerykę Północną od środkowej Alaski i Nowej Fundlandii na północy po północną Kalifornię, Kolorado i Wielkie Jeziora Północnoamerykańskie na południu. Zimuje na wybrzeżu atlantyckim Ameryki Północnej, brzegach Zatoki Meksykańskiej, i Wielkich Jezior Północnoamerykańskich, a także na wybrzeżu pacyficznym, aż po Panamę oraz na Antylach. Czasem zimuje na Hawajach. Okazyjnie pojawia się w Europie i północnej Afryce.
Cechy gatunku
Przypomina czernicę, lecz zamiast czuba pióra na głowie tworzą hełm. Samiec w szacie godowej ma głowę i szyję czarną z metalicznym połyskiem, u podstawy szyi czerwonawa obrączka. Grzbiet czarny, boki szare z czarnym prążkowaniem. Przednia część boków i brzuch białe. Samica brązowa, z jaśniejszym podgardlem i policzkiem, brzuch również jaśniejszy. Wokół oka wąska biała obrączka od której ku tyłowi odchodzi biały pasek. Młodociane podobne do samicy.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 37 - 46 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 72 cm
waga ok. 600 -1200 g
Biotop
Małe, gęsto zarośnięte zbiorniki słodkowodne. Zimuje na większych jeziorach, przybżeżnych mokradłach i na wybrzeżach mórz.
Gniazdo
Na skraju wody, na wysepce lub pływającej platformie. Zbudowane z części roślin.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg (w razie utraty jaj może wyprowadzić drugi ponownie), składając w maju czerwcu 5 do 14 jaj koloru od kremowego przez oliwkowy i zielonkawy po brązowy. Jaja mają srednie wymiary 58 x 41mm i średnią masę 51 g
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 25 do 29 dni przez samicę. Pisklęta opuszczają gniazdo po wykluciu, usamodzielniają się po 49 do 56 dniach.
Pożywienie
Rośliny wodne i lądowe uzupełnione przez wodne bezkręgowce. Nurkuje.
Ochrona
W Polsce pojawia się sporadycznie.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.