Cynamonowiec
Cynamon -
C. camphora - pokrój
Systematyka
Klasa:dwuliścienne
Rząd:wawrzynowce
Rodzina: wawrzynowate
Rodzaj: cynamonowiec
Nazwa systematyczna
Cinnamomum Scheffer
Cynamon -
Cynamonowiec (Cinnamomum Scheffer) - rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych. Obejmuje ok. 50 gat., które pierwotnie występowały tylko w Azji poł.-wsch. Obecnie uprawiane w całej strefie klimatu subtropikalnego. Wszystkie gatunki zawierają gruczołki, w których zbierają się olejki eteryczne. Gruczołki te znajdują się w całych roślinach (liście, drewno, kora, korzenie).

Charakterystyka

Pokrój
Drzewa lub duże krzewy.
Liście
Wiecznie zielone, skórzaste, woskowatopołyskujące, naprzeciwległe.
Kwiaty
Niepozorne, zielonkawe, zebrane w wiechy wyrastające z kątów liści.
Owoce
Podłużne, jednonasienne jagody od czerwonych do prawie czarnych, wielkości wiśni.
Wymagania
Rośliny wymagające dużej wilgotności powietrza i dość ciężkich, zasobnych gleb gliniastych.
Cynamon -
C. zeylanicum - gałązka
Cynamon -
C. camphora - liście

Przedstawiciele

  • Cynamonowiec Burmana (Cinnamomun burmanii Blume) - z tego gatunku, rosnącego na Jawie i Sumatrze otrzymuje się tzw. 'cynamon z Padangu' lub 'cynamonem sajgońskim'.
  • Cynamonowiec cejloński
  • Cynamonowiec kamforowy, drzewo kamforowe, kamforowiec (Cinnamomum camphora Ness et Eberm) - dawniej z gatunkiem C. glanduliferum stanowił podstawowy surowiec do otrzymawania olejku kamforowego, który występuje w całej roślinie, ale najwięcej jest go w drewnie i liściach. Obecnie to zastosowanie straciło na znaczeniu ze względu na wykorzystanie olejków syntetycznych. Natomiast oba gatunki nadal są cenione za trwałe drewno o brązowożółtej barwie i pięknym zapachu. Wykorzystuje się je przede wszystkim w meblarstwie i do wyrobu drewnianej galanterii.
  • Cynamonowiec tępolistny (C. obtusifolium Ness.) - uprawiany w Wietnamie, dostarcza cynamonu zwango 'kasją sajgońską'. W miejscowej kuchni jako przyprawę wykorzystuje się również liście tej rośliny.
  • Cynamonowiec tamala (C. tamala Ness et Eberm.) - gatunek uprawiany w Indiach i Pakistanie. Z korzeni tej rośliny otrzymuje się olejek kamforowy, jako przyprawę używa się korę, liście i pąki kwiatowe. Liście są również używane jako namiastka betelu.
  • Cynamonowiec wonny kasja (Cinnamomum cassia Blume syn. C. aromaticum Nees) - drzewo podobne do c. cejlońskiego, ale większe, o węższych i dłuższych liściach oraz odstającej, popielatej korowinie. Uprawiany głównie w poł. Chinach, które są jego ojczyzną.
Kasja jest mniej ceniona niż cynamon cejloński (kiedyś gatunkiem tym fałszowano mielony cynamon). Kolor kasji jest ciemniejszy, o czerwonawym zabarwieniu. Głównym składnikiem jest olejek kasjowy, który w przeciwieństwie do cynamonowego pozostawia w ustach niezbyt przyjemny posmak. W handlu obecnie bardzo rzadko spotykany. Laski kasji są zawsze skręcone w pojedyncze rurki w przeciwieństwie do cynamonu cejlońskiego.

Zastosowanie

Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego (najbardziej ceniony) oraz wielu innych gatunków tego rodzaju, (które rzadko są importowane do Europy, a mają znaczenie tylko dla kuchni regionalnej), a nawet innego rodzaju ('cynamon z Batawii' Cassia vera oraz 'cynamon biały' Persea). Występuje w dwóch postaciach, utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat.
Cynamon używany jest do przyprawiania potraw słodkich. Jest niezbędnym dodatkiem do słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego i ponczu. Niewielkie ilości cynamonu służą do aromatyzowania gulaszu, baraniny, gotowanych ryb i szynki.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.