Chomik stepowy
Systematyka
Królestwo:Zwierzęta
Typ:Strunowce
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Podgromada:Ssaki właściwe
Szczep:Łożyskowce
Rząd:Gryzonie
Rodzina:Chomikowate
Rodzaj:Chomik
Gatunek:Chomik stepowy
Chomik stepowy
Cricetulus barabensis

Chomik stepowy jest chomikiem karłowatym, o ciemnobrązowej do rudobrązowej barwie ciała z odcieniem szarym, z ciemną pręgą biegnącą na grzbiecie wzdłuż kręgosłupa. Ma dość długi jak na chomika, słabo owłosiony ogon. Gatunek ten występuje w południowo-wschodniej Azji, na Syberii, w środkowej Mongolii i północnych Chinach. Żyje na glebach lessowych, stepach i półpustyniach, na wysokości do 4000 m. n.p.m.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.