Chałwa (sanskryt halawa, hebrajski halwa, arabski halawi, turecki helwa ), pochodzący z Indii wyrób cukierniczy z kaszy manny, w różnych odmianach popularny w wielu innych rejonach świata – na Bałkanach, w krajach śródziemnomorskich i w krajach zachodniej Azji.
Istnieje bardzo wiele odmian chałwy, podstawowe składniki (kasza manna i cukier) są wspólne dla jej wszystkich wersji, ale z zależności od kraju, gdzie jest ona wytwarzana, do jej wyrobu mogą być użyte bardzo zróżnicowane składniki – w większości przepisów występuje masło (w niektórych przypadkach zastępowane przez olej roślinny), większość przepisów z południowej Azji zawiera orzeszki pistacjowe, ale odmiany śródziemnomorskie zawierają raczej nasiona sezamu.
Linki zewnętrzne
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.