Bitwa pod Grandson miała miejsce 2 marca 1476 r. podczas wojny szwajcarsko-burgundzkiej 1474 - 1477.
Na początku 1476 r. Burgundowie rozpoczęli ofensywę przeciwko Szwajcarom. Władca burgundzki Karol Śmiały na czele 12 000 rycerzy - głównie Burgundów, Anglików i Walonów pomaszerował na Grandson.
18 lutego 1476 r. rozpoczęło się oblężenie miasta. Po ciężkich walkach 500 osobowa załoga Szwajcarów zamknęła się w zamku. Na jej pomoc wyruszyły oddziały szwajcarskie ze Związku miast Szwajcarskich, nie zdążyły jednak przybyć na czas, gdyż obrońcy poddali się Karolowi Śmiałemu, który nakazał wszystkich wymordować.
Na wieść o tym oddziały związkowe pod dowództwem Kaspra Hertera z Turyngii ruszyły niezauważone pod Grandson, po czym znienacka uderzyły na tyły Burgundów. Już pierwsze uderzenie złamało siły przeciwnika, sam Karol zaś po nieskutecznych próbach zorganizowania obrony rzucił się do ucieczki. Zwycięzcy zdobyli ogromny obóz burgundzki z licznymi kosztownościami. Szwajcarzy stracili 700 ludzi, straty Burgundów były dużo większe 1000 - 2000 rycerzy. Zwycięstwo pod Grandson pokazało wyższość wojska chłopsko-mieszczańskiego nad rycerstwem feudalnym.
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.