Bernikla obrożna
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:blaszkodziobe
Rodzina:kaczkowate
Gatunek:bernikla obrożna
Podgatunki:B. bernicla bernicla
B. bernicla hrota
B. bernicla nigricans
B. bernicla orientalis*
Nazwa systematyczna gatunku
Branta bernicla
* Często włączana w podgatunek
Branta bernicla nigricans
Bernikla obrożna (Branta bernicla) - duży ptak wodny z rodziny kaczkowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:
  • Branta bernicla bernicla - tundra zachodniej Eurazji. Podgatunek o niemal białym brzuchu. Pojawia się w Polsce.
  • Branta bernicla hrota - północna Grenlandia i północna Kanada (bledsza niż opisana B. b. bernicla.
  • Branta bernicla nigricans - tundra wschodniej Eurazji. Podgatunek o czarnym brzuchu.
  • Branta bernicla orientalis - wybrzeża Pacyfiku

Zimują na wybrzeżach Morza Północnego, północnych wybrzeżach Morza Śródziemnego i północnych wybrzeżach Pacyfiku oraz europejskich i północnoamerykańskich wybrzeżach Atlantyku. W przypadku ciężkich zim pojawiają się na afrykańskim wybrzeżu morza Śródziemnego i na Hawajach. W Polsce zimują nielicznie, ale regularnie na wybrzeżu Bałtyku.
Cechy gatunku
Głowa i szyja czarne z wąskimi poprzecznymi, białymi prążkami tuż poniżej głowy tworzącymi obrożę. Boki ciała szare, wierzch ciemnobrunatny, spód od białego po czarny (w zależności od podgatunku). Podogonie białe. Nogi i dziób czarne. Młode jaśniejsze, bez białej obroży.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 60 cm
rozpiętość skrzydeł ok. 115 cm
waga ok. 1,0 - 2,2 kg
Biotop
Tundra na wybrzeżach morza Arktycznego.
Gniazdo
Na wzniesieniach terenu, na ziemi.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając zwykle 2 do 5 jaj (zakres 1 do 10). Jaja są kremowe, żółtawe, zielonkawe lub bladooliwkowe o średnich rozmiarach 75 x 47mm.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 22 - 28 dni przez samice, podczas gdy samiec strzeże gniazda. Pisklęta są zagniazdownikami, usamodzielniają się po 40 - 50 dniach.
Pożywienie
Mchy, porosty i trawa. Na zimowisku głównie żywią się zosterą morską (Zostera marina).

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.