Bernikla kanadyjska
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:blaszkodziobe
Rodzina:kaczkowate
Gatunek:bernikla kanadyjska
Podgatunki:*B. canadensis canadensis
B. canadensis fulva
B. canadensis hutchinsii
B. canadensis interior
B. canadensis leucopareia
B. canadensis maxima
B. canadensis minima
B. canadensis moffitti
B. canadensis occidentalis
B. canadensis parvipes
B. canadensis tavernii
B. canadensis asiatica
Nazwa systematyczna gatunku
Branta canadensis
* Uwaga!!!
Czasem gatunek dzieli się na dwa osobne gatunki

Bernikla kanadyjska (Branta canadensis L.) - duży ptak wodny z rodziny kaczkowatych, zamieszkujący w zależności od podgatunku:
  • Branta canadensis canadensis - wschodnia Kanada
  • Branta canadensis fulva - wybrzeża południowej Alaski i Kolumbii Brytyjskiej.
  • Branta canadensis hutchinsii - północna Kanada
  • Branta canadensis interior - środkowa i wschodnia Kanada
  • Branta canadensis leucopareia - wyspy Aleuckie
  • Branta canadensis maxima - wybrzeża zachodniej Kanady
  • Branta canadensis minima - wybrzeża zachodniej Kanady
  • Branta canadensis moffitti - wybrzeża zatoki Hudsona
  • Branta canadensis occidentalis - południowozachodnia Alaska
  • Branta canadensis parvipes - kanadyjski interior
  • Branta canadensis tavernii - Alaska po rzekę Mackenzie
  • Branta canadensis asiatica - wymarły, zamieszkiwał wybrzeża cieśniny Beringa.

W Europie hodowana w parkach i ogrodach jako ptak ozdobny. Uciekinierzy z niewoli utworzyli populacje na Wyspach Brytyjskich, Skandynawii oraz Europie Zachodniej i na Rugii, być może również na Sardynii i Islandii. Są to mieszańce z przewagą B. canadensis canadensis. Na Nowej Zelandii wprowadzono mieszańce z przewagą B. canadensis maxima.
Cechy gatunku
Brak dymorfizmu płciowego. Głowa i szyja czarne, policzki i podgardle białe. Wierzch, boki i pierś brązowe z drobnymi białymi prążkami, pierś jaśniejsza. Podogonie białe, ogon, dziób i nogi czarne.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 45 - 110 cm
rozpiętość skrzydeł do 190 cm
waga ok. 2,0 - 6,5 kg
Biotop
tundra, bagna w pobliżu morskich brzegów lub preria.
Gniazdo
Na ziemi w pobliżu wody.
Jaja
W ciągu roku wyprowadza jeden lęg, składając 1 - 12 (zwykle 5 do 6 jaj). Jajo jest kremowobiałe o średnich wymiarach 86 x 52 mm i masie 163 g (u B. canadensis canadensis). Jaja europejskich mieszańców średnio ważą 220 g.
Wysiadywanie
Jaja wysiadywane są przez okres 24 do 30 dni przez samicę, podczas gdy samiec strzeże gniazda. Pisklęta są zagniazdownikami. Usamodzielniają się po 40-86 dniach.
Pożywienie
Pokarm roślinny z domieszką zwierzęcego. Zdobywa go głównie na lądzie.

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.