{{Rostab_gatunek|Gatunek=Wilec ziemniaczany (batat)|łacińska=Ipomoea batatas |Domena=eukarioty|Królestwo=rośliny |Podkrólestwo=naczyniowe|Nadgromada=nasienne|Gromada=okrytozalążkowe |Klasa=dwuliścienne|Podklasa=jasnotowe|Rząd=powojowce|Rodzina=powojowate |Rodzaj=wilec |Obrazek=
Batat -
}} Batat, słodki ziemniak, wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas) - gatunek roślin zielnych z rodzaju wilców rodziny powojowatych. Pochodzi z Południowa|Ameryki Południowej i Ameryki Środkowej, obecnie uprawiany na całym świecie w strefie międzyzwrotnikowej na obszarach o wilgotnym i ciepłym klimacie. Roślina wytwarza jadalne bulwy korzeniowe osiągające wagę do 3 kg. Zawierają dużą ilość skrobi (ok. 20%) oraz cukrów (ok. 3%). Spożywane są po ugotowaniu lub upieczeniu. Wytwarza się z nich również mąką, płatki, skrobię oraz alkohol.
Łodyga: płożąca, ukorzeniająca się w węzłach, osiąga długość do 5 m.
Liście: ogonkowe, głęboko wcinane, mają kształt sercowostrzałkowy, składają się z 3 lub więcej klap.
Kwiaty: duże, purpurowe, różowe lub białe, zebrane są po 3-4 w kątach liści.
Uprawa
głównymi producentami są Chiny, Brazylia, Indie oraz Stany Zjednoczone

Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.