Baribal
Systematyka
Domena: eukarioty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada ssaki
Podgromada ssaki żyworodne
Szczep łożyskowce
Rząd: drapieżne
Rodzina: niedźwiedziowate
Gatunek: baribal
Nazwa systematyczna
Ursus americanus
Baribal - (Ursus americanus; niedźwiedź amerykański, niedźwiedź czarny) - gatunek niedźwiedzia zamieszkujący lasy północnej części USA i Kanady. Masywna budowa ciała, długość do 1,8 m, waga do 150 kg. Sierść czarna czasem wpadająca w brąz. Nazwa angielska "black bear", czyli "czarny niedźwiedź" nie w pełni odpowiada faktycznej barwie tych zwierząt, które mogą mieć sierść od czarnej po płową, zwaną tu cynamonową. Baribale znakomicie wspinają się na drzewa, zwłaszcza, gdy szukają bezpiecznej kryjówki. Drapieżnik zapada w lekki sen zimowy, w czasie którego samica rodzi 2-3 młode.
Podgatunki:
Baribal czarny (Ursus americanus americanus)
Baribal srebrzysty (Ursus americanus emmonsi)
Baribal cynamonowy (Ursus americanus cinnamomum)
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.