Badia (Catopuma badia) - krańcowo rzadki kotowaty, być może wymarły. Ostatniego osobnika złapano w 1992 roku. Endemit Borneo, gdzie zamieszkuje różne środowiska (od gór po niziny). Zwierzę słabo poznane.
Wygląd:
  • długość tułowia z głową 50-60 cm
  • waga ok. 3-4 kg
  • ubarwienie kasztanowate, z ciemnymi cętkami w dolnej części ciała; brzuch jaśniejszy
  • uszy zaokrąglone
  • ogon długi (35-40 cm), zaostrzony, z czarną plamką na końcu
  • z wyglądu przypomina małą mormię
Szanse na zdobycie zdjęcia zwierzęcia są bliskie zeru. Osobnik schwytany w 1992 roku nie przeżył do przybycia naukowców, a sam gatunek został opisany (w 1874 roku) na podstawie jednej (!) skóry.

Inne nazwy: pol.: kot z Borneo
ang.: Bornean bay cat
fr.: chat bai
niem.: Rorkatze, Borneo-Katze, Borneo-Goldkatze
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.