Bażant
Systematyka
Typ:strunowce
Podtyp:kręgowce
Gromada:ptaki
Podgromada:Neornithes
Nadrząd:neognatyczne
Rząd:grzebiące
Rodzina:bażantowate
Gatunek:bażant
Podgatunki:P. c. colchicus
P. c. turcestanicus
P. c. septentrionalis
P. c. talischensis
P. c. persicus
P. c. principalis
P. c. zarudnyi
P. c. bianchii
P. c. chrysomelas
P. c. zerafshanicus
P. c. mongolicus
P. c. turcestanicus
P. c. tarimensis
P. c. shawii
P. c. hagenbecki
P. c. torquatus
P. c. pallasi
P. c. karpowi
P. c. kiangsuensis
P. c. alashanicus
P. c. edzinensis
P. c. satcheuensis
P. c. vlangalii
P. c. strauchi
P. c. sohokhotensis
P. c. suehschanensis
P. c. elegans
P. c. formosanus
P. c. rothschildi
P. c. decollatus
P. c. takatsukasae
Nazwa systematyczna gatunku
Phasianus colchicus

Bażant (Phasianus colchicus syn. P. cochlinus) - średni, zasadniczo osiadły (choć samce mogą koczować) ptak z rodziny bażantowatych, zamieszkujący deltę Wołgi, Kaukaz i Zakaukazie oraz pas od Iranu po Mandżurię i północną część Półwyspu Indochińskiego. Introdukowany w całej Europie (na południu już w starożytności), Ameryce Północnej, Japonii, na Hawajach i Nowej Zelandii.
Cechy gatunku
W Polsce aklimatyzowano różne podgatunki, stąd rozmaitość występujących u nas ptaków. Samce - najczęściej zielona głowa z metalicznym połyskiem i dwoma małymi czubkami, wokół oczu naga czerwona skóra, na szyi biała obroża o różnej szerokości. Rdzawo złote plecy z fioletowym połyskiem, pióra zakończone jasno. Pstre barki z łuskowym rysunkiem, przód brązowoczarny z połyskiem, pióra szaro zakończone. Brzuch czarny. Ogon żółtobrunatny z czarnym pręgowaniem, znacznie wydłużony. Samica mniejsza, wierzch popielatorudy o nieregularnym, poprzecznym prążkowaniu, spód jaśniejszy, nieomal pozbawiony plam. Stosunkowo często występują osobniki ciemniejsze z przewagą barwy zielonej, fioletowej lub brunatnej.
Wymiary średnie
dł. ciała ok. 68cm - 80cm
rozpiętość skrzydeł 68cm - 85cm
waga samca do 1,5kg
waga samicy do 1kg.
Biotop
otwarte tereny o licznych krzewach, skraje pól i nadrzeczne zarośla.
Gniazdo
Na ziemi, pod osłoną traw lub gałęzi.
Jaja
Jeden lęg w roku, w maju. Jaja w liczbie 10 do 12 (wyjątkowo do 18).
Wysiadywanie
jaja wysiadywane przez okres 24 dni wyłącznie przez samicę.
Pożywienie
Pokarm roślinny, latem wzbogacony o duże ilości owadów, w tym stonkę ziemniaczaną.
Ochrona
Łowny z czasem ochronnym.


Galeria zdjęć

Image:Phasianus_colchicus_1_(Marek_Szczepanek).jpg|samica Image:Phasianus_colchicus_2_hen_(Marek_Szczepanek).jpg|samica Image:Phasianus_colchicus_3_tom_(Marek_Szczepanek).jpg|samiec Image:Phasianus_colchicus_4_tom_(Marek_Szczepanek).jpg|samiec Image:Phasianus_colchicus.jpg
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.