Andrzej Kondratiuk (urodzony 20 lipca 1936 w Pińsku) polski reżyser, scenarzysta i operator filmowy.
Andrzej Kondratiuk zamieszkały z żoną Iga Cembrzyńska w miejscowości Gzowo kręci filmy opierając się na małych kosztach, wykorzystując do scenariuszy często swoją biografię, jak również przede wszystkim spośród aktorów dobiera osoby z najbliższego otoczenia, także naturszczyków.
Mimo, iż część z jego filmów, jak np. Wniebowzięci czy Hydrozagadka są zaliczane do filmów kultowych, często nagradzanych, nie są one filmami kasowymi. Wiele z jego wcześniejszych filmów, to krótkie etiudy, jak np. Chciałbym się ogolić.

Filmografia

  • Pamiętnik filmowy Igi C. 2000
  • Słoneczny zegar 1997
  • Wrzeciono czasu 1995
  • Wesoła noc smutnego biznesmena
  • Ene...due...like...fake 1991
  • Mleczna droga 1990
  • Big Bang 1986
  • Cztery pory roku 1984
  • Gwiezdny pył 1982
  • Pełnia 1979
  • Jak to się robi 1974
  • Wniebowzięci 1973
  • Skorpion, panna i łucznik 1972
  • Dziura w ziemi 1970
  • Hydrozagadka 1970
  • Fluidy
  • Klub profesora Tutki 1966
  • Chciałbym się ogolić 1966
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.