Allan Mieczysław Starski (ur. 1 stycznia 1943 w Warszawie) - polski scenograf.
Allan Starski był autorem scenografii wielu filmów Andrzeja Wajdy. W 1993 wraz z Ewą Braun otrzymał Oscara za scenografię do Listy Schindlera w reż. Stevena Spielberga. W 2000 otrzymał Nagrodę "Polskie Orły" za scenografię do filmu Pan Tadeusz, a w 2003 tą samą nagrodę za scenografię do filmu Pianista.
Jest synem scenarzysty i autora tekstów piosenek Ludwika Starskiego.
Wybrana filmografia
  • Człowiek z marmuru (1976)
  • Bez znieczulenia (1978)
  • Panny z Wilka (1979)
  • Człowiek z żelaza (1981)
  • Danton (1982)
  • Lista Schindlera (1993)
  • Pan Tadeusz (1999)
  • Pianista (The Pianist) - (2002)
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.