Alistair MacLean (21 kwietnia 1922 - 2 lutego 1987) - pisarz szkocki, autor wielu popularnych powieści o tematyce sensacyjnej, kryminalnej i wojennej (Działa Nawarony, 48 godzin, Tylko dla orłów). Znany także pod pseudonimem Ian Stuart.
Urodził się w Glasgow w Szkocji, gdzie ukończył Hillhead High School. W 1941 roku wstąpił do Królewskiej Marynarki Wojennej (Royal Navy). W czasie II wojny światowej służył na torpedowcu. Po zakończeniu wojny ukończył Uniwersytet w Glasgow. Debiutował opowiadaniem Dileas, a następnie napisał powieść H.M.S. Ulisses, która stała się bestsellerem. W 1983 obronił doktorat z literatury na Uniwersytecie w Glasgow. Wiele powieści MacLeana doczekało się ekranizacji (Tylko dla orłów, Przełęcz Złamanego Serca), oprócz tego jest autorem kilku scenariuszy.
Zmarł 2 lutego 1987 roku w Monachium w Niemczech.
Bibliografia:
  • 1955 H.M.S. Ulisses (H.M.S. Ulysses)
  • 1956 Działa Nawarony (The Guns of Navarone)
  • 1958 Na południe od Jawy (South by Java Head)
  • 1959 Ostatnia granica (The Last Frontier)
  • 1960 Noc bez brzasku (Night Without End)
  • 1960 Mroczny krzyżowiec (The Dark Crusader)
  • 1961 Siła strachu (Fear is the Key)
  • 1961 Szatański wirus (The Satan Bug)
  • 1962 All About Lawrence of Arabia
  • 1962 Złote Rendezvous (The Golden Rendezvous)
  • 1963 Stacja arktyczna "Zebra" (Ice Station Zebra)
  • 1966 48 godzin (When Eight Bells Toll)
  • 1967 Tylko dla orłów (Where Eagles Dare)
  • 1968 Komandosi z Nawarony (Force 10 from Navarone)
  • 1969 Lalka na łańcuchu (Puppet on a Chain)
  • 1970 Tabor do Vaccares (Caravan to Vaccares)
  • 1971 Wyspa Niedźwiedzia (Bear Island)
  • 1972 Kapitan Cook (Captain Cook)
  • 1973 Jedynym wyjściem jest śmierć (The Way To Dusty Death)
  • 1974 Przełęcz Złamanego Serca (Breakheart Pass)
  • 1975 Cyrk (Circus)
  • 1976 Wiedźma morska (Seawitch)
  • 1976 Złote wrota (The Golden Gate)
  • 1977 Żegnaj, Kalifornio (Goodbye, California)
  • 1980 Athabaska (Athabasca)
  • 1981 Rzeka śmierci (River of Death)
  • 1982 Partyzanci (Partisans)
  • 1983 Wielka tama (Floodgate)
  • 1984 San Andreas (San Andreas)
  • 1985 Samotne morze (The Lonely Sea)
  • 1986 Santoryn (Santorini)
Publikacja wraz ze zdjęciami jest udostępniona w Encyklopedii "Zgapedia" części portalu zgapa.pl. Treść objęta jest licencją GNU FDL Wolnej Dokumentacji w wersji 1.3 lub dowolnej pózniejszej opublikowanej przez Free Software Foundation i została ona opracowana na podstawie Wikipedii, tutaj możesz znaleźć artykuł źródłowy oraz autorów. Warunki użytkowania Encyklopedii znajdziesz na tej stronie.
Prezentowane filmy poczhodzą z serwisu YouTube, portal zgapa.pl nie jest ich autorem i nie ponosi odpowiedzialności za ich treści.